PREZENTARE

Membrii parohiei "Toți Sfinții", împreună cu P. Ioan Caputan si diacon Jean-Pierre Gerin după slujba de Florii, 2015

Numele parohiei și protopopiatul din care face parteParohia Ortodoxă Română "Toți Sfinții" din Grenoble,

Protopopiatul Franței

  Numele localității (toponimie)


Orașul Grenoble, din antichitate și până în anul 381, a purtat numele de Cularo, după care devine Gratianopolis în semn de mulțumire împăratului roman Grațian care favorizează implantarea creștinismului în regiune, fondarea unei episcopii și numirea în aceste locuri a primului episcop, Domninus. In mod progresiv numele de Gratianopolis ajunge Grenoble iar în timpul Revoluției Franceze este redenumit Grelibre, după care, în timpul lui Napoleon, ajunge la denumirea actuala.

 Prezentarea generală a localității Grenoble


Harta Frantei cu orasul Grenoble (in rosu)


 Orașul Grenoble, situat în sud-estul Franței între masivele muntoase Vercors, Chartreuse și Belledonne, este municipiul departamentului Isère. In anul 2015 sunt numarați 161.100 locuitori în orașul Grenoble, și aproximativ 450.000 în Grenoble-Alpes Métropole, care înglobează și cele 49 de  comunele limitrofe. Aceasta îl situează ca fiind al doilea mare oraș din regiunea Rhones-Alpes, după Lyon, și cea mai mare metropolă alpină din Europa, supranumită astfel "capitala Alpilor".

Baptisteriu
Prima atestare documentară a orașului este din anul 43 î.d.H. Orașul fondat de celții din Galia, seminția allobrogilor, cunoaște cucerirea romanilor. Una dintre vestigiile arheologice importante rămasă din timpul galo-romanilor este un baptisteriu, o cuva octogonala, în care episcopii locului au botezat începând din sec. al IV-lea și pană la sfârșitul sec. al X-lea. 

Din prima perioada a sec. al V-lea au fost descoperite monumente funerare și mausolee, iar în sec. al VI-lea, după căderea Imperiului Roman din Occident, o primă biserică în formă de cruce este construită și dedicată Sfântului Laurențiu din Roma (sau Lavrentie).

In sec. al XI-lea orașul Grenoble este ales capitala provinciei Dauphiné, unde era situat și Parlamentul Provinciei. In 1349, în timpul Războaielor Religiilor, teritoriul devine un bastion al protestanților și în 1572 în provincie, la ajungerea veștii despre Noaptea Sfântului Bartolomeu, au avut loc o serie de noi masacre.

Sincrotonul
După cel de-al doilea Război Mondial populația orașului Grenoble crește în mod semnificativ odată cu industrializarea. Jocurile Olimpice de iarna din 1968, precum și expansiunea polului științific și universitar continuă să atragă lumea. Cercetarea științifică ocupă un loc primordial în metropola grenobleză, astfel că în martie 2014 Grenoble a fost declarat de către Comisia Europeană ca fiind al doilea în topul celor mai inventive orașe din Europa, după Barcelona, și ocupând totodată locul al cincilea în lume. Aceasta cercetare de înalt nivel se sprijină pe prezența unor echipamente de renume mondial, cum ar fi Sincrotonul - un accelerator de particule, al treilea ca importantă din lume - sau a reactorului Institutului Laue-Langevin, care reprezintă sursa de neutroni cea mai intensă din lume.

Unul din cei trei mari poli științifici la Grenoble, axat pe micro și nanotehnologii, reprezintă unul din cele trei mari centre mondiale din domeniu, iar dezvoltarea programelor informatice și multimedia poziționează Grenoble pe primul loc în Europa. In domeniul biotehnologiilor și bioinformaticii Grenoble este recunoscut ca pol de excelență în neuroștiințe, cancerologie și expertiză în domeniul cipurilor. Pe de alta parte, Grenoble ocupă astăzi un loc important în dezvoltarea și experimentarea energiei solare fotovoltaice, a pilei de combustie și a rețelelor inteligente. Toate aceste domenii face ca orașul Grenoble să se afirme ca al doilea mare centru de cercetare din Franța, după Paris și un pol științific major în Europa, ceea ce îi conferă și denumirea de "Silicon Valley francez". De notat este și faptul că Grenoble este reputat pentru calitatea cercetărilor academice în științe politice și sociale.

Toate aceste caracteristici ale orașului Grenoble face să atragă aici studenți, profesori și cercetători din multe țări și, în mod notabil, din România. Alături de ei mai putem nota și prezența medicilor sau a persoanelor care lucrează în diferite alte domenii.

Orasul Grenoble cu vedere spre masivele Chartreuse (stanga) si Belledonne (dreapta)

Istoric parohie


Parohia ortodoxă română "Toți Sfinții" din Grenoble a fost întemeiată în iunie 2002, în urma dorinței și cererii câtorva credincioși din regiune. Slujbele în românește de până atunci, au avut un caracter sporadic, fiind legate de sărbători mai importante, cum ar fi Sfintele Paști.

Abia în primăvara lui 2001, părintele Cristian Niculescu din Lyon a fost invitat pentru a sluji, aproximativ o data pe lună, Sfânta Liturghie în localul Casei României din Grenoble. La scurt timp însă, în funcție de nevoile credincioșilor, Înalt Prea Sfințitul Iosif a socotit necesară prezența permanentă a unui preot la Grenoble, și îndesirea slujbelor. Prin urmare, a răspuns cererii credincioșilor acordându-le binecuvântarea de a se organiza într-o parohie.

Parohia cu hramul Tuturor Sfinților, s-a constituit în luna iunie 2002 efectuând toate demersurile necesare pentru crearea unei asociații cultuale cu același nume, recunoscută de autoritățile franceze: Association Cultuelle Orthodoxe "Tous Saints" Grenoble. Totodată, fiind nevoie de un locaș pentru oficierea slujbelor în romană și franceză, s-a realizat o înțelegere cu comunitatea catolica din Poisat, care a pus la dispoziția parohiei noastre, Centrul Ecumenic din Poisat, cu permisiunea de a sluji o dată la doua săptămâni.

IPS Iosif alaturi de P. Catalin Cordos in mijlocul credinciosilor, cu ocazia Hramului in 2003
Parohia a fost condusă de preotul Cătălin Adrian Cordoș din 2002 pană în iunie 2007, care oficia slujbe în alternantă cu parohia "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Lyon.

Necesitatea îndesirii slujbelor, și de a avea un preot permanent în orașul Grenoble, a făcut ca Înalt Prea Sfințitului Iosif să acorde binecuvântarea părintelui Ioan Nicolae Căpuțan să slujească în fiecare duminică și în marile sărbători, începând cu luna iunie 2007 și până în prezent.

Totodată au fost începute demersuri pentru a obține un local unde slujbele duminicale să fie ținute cu regularitate. Astfel, începând cu luna septembrie 2008, în acord cu comunitatea catolică, am închiriat biserica "Saint Bernard" din Saint Martin d'Hères - comună limitrofă orașului Grenoble - , semnându-se mai întâi pe 20 iunie 2010 - și, mai apoi, reînnoindu-se pe 12 iunie 2013-, o convenție între episcopii celor doua comunități pentru ca ulterior să se poată folosi acest locaș de cult de către parohie, prin concesiune pe mai multi ani.

După semnarea convenției pe 20 iunie 2010, IPS Iosif alături de Episcopul catolic Guy de Kerimel, și reprezentanți din cele 2 parohii, ortodoxa și catolica


După semnarea convenției pe 12 iunie 2013, IPS Iosif alături de episcopul catolic Guy de Kerimel și reprezentanți din cele 2 parohii, ortodoxa și catolica

Odată cu mărirea parohiei s-a văzut necesar numirea unui diacon. Așadar, pe 9 februarie 2014, a fost hirotonit întru diacon, Jean-Pierre Gerin, de origine franceză; eveniment la care au fost prezenți PS Marc Nemțeanul, episcop vicar, și protopopul Marc Antoine Costa de Beauregard precum și numeroși alți oaspeți de seamă.  

Hirotonia intru diacon a lui Jean-Pierre Gerin

Un alt eveniment îmbucurător pentru parohia noastră a fost faptul că în luna iunie 2014, în cadrul Congresului Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale și Meridionale, care s-a desfășurat la Madrid, reprezentantul parohiei noastre, secretarul Asociației, Titus Gherman a fost ales în Consiliul Mitropolitan.

Congresul Mitropolitan de la Madrid, din luna iunie 2014

 De-a lungul timpului am putut constata cu adevărat faptul că credincioșii ortodocși români au posibilitatea să rămână în legătură cu rădăcinile neamului nostru, ceea ce constituie un cheag foarte puternic întru întărirea comunității. Credința, exprimată prin limba română și specificul neamului românesc, contribuie la regăsirea și întărirea identității fiecăruia dintre credincioși.

Pe de altă parte, dat fiindcă suntem pe teritoriul francez, aceasta face să întâlnim, pe lângă francezi, și alți imigranți din diferite țări cu tradiție ortodoxă, dar nu numai. Prin urmare folosirea limbii franceze în cult, prin dublarea rugăciunilor principale, dar și, sporadic, a altor limbi, precum rusă sau greacă, face ca fiecare persoană prezentă la slujbe să aibă posibilitatea să se regăsească prin elementul identitar al limbii materne mult mai profund în sânul Ortodoxiei. Așadar, Ortodoxia contribuie astfel, la menținerea și salvarea conștiinței naționale, intim legata de identitatea persoanei, afirmându-i astfel valoarea, asa cum a fost sădită de Dumnezeu, și neurmând totodată curentul de individualizare și uniformizare a omului. In același timp, putem vedea cum se exprimă astfel și unitatea în varietate, caracterul sinodal și sobornicesc atât de specific credinței ortodoxe.      

Activități în trecut și în prezent


Pe lângă slujbele destul de dese în cadrul parohiei "Toți Sfinții" se pot remarca diferite activități la care răspund, cu dăruire, o mare parte din credincioși.

In primul rând am putea nota munca asiduă care este dusă pentru asigurarea unei cântări bizantine trezitoare a simțămintelor lăuntrice. Corul parohiei noaste fiind condus în prezent de Paul Balint și Maria Lupșa, împreună cu alți tineri inimoși din parohie, contribuie în mod remarcabil la frumusețea slujbelor. Pe lângă aceasta, în ajunul Crăciunului se organizează un grup de colindători care merg să anunțe nașterea lui Hristos, după străvechiul obicei românesc, pe la casele oamenilor - chiar și aflate la distante mai mari-, cămine de bătrâni, sau la cei aflați în spital. Tot cu această ocazie copiii pregătesc cântece și poezii sub îndrumarea persoanelor care se ocupă cu cateheza: în prezent doamna preoteasă Laura Căpuțan, împreună cu Cristina Robu, Cătălina Bucur și Marinica Pricop, iar mai înainte Françoise Gerin.  

Corul parohiei în 2012

Cateheza adulților și a copiilor a început să se facă în mod regulat din anul 2013, pentru asigurarea ei fiind implicați, pe lângă Părintele Ioan Căpuțan, și alte persoane doritoare din parohie.

In iunie 2005 parohia noastră a organizat și a participat la un concert de muzică bizantină, ținut mai întâi la Grenoble și mai apoi la Lyon, împreună cu grupul Stoudion, condus de Andrea Atlanti, Ibrahim Issid și Georgios Mikalakis, în care au fost intonate în franceză, română, greacă, rusă, maghiară și arabă imnuri pascale.  

Concert de muzica bizantina în biserica St. Jean la Grenoble in iunie 2005

In anul 2013 a fost inițiat un atelier de iconografie de către Jean-Pierre Gerin, actualul diacon al parohiei nostre, la care au participat cei care au dorit să pătrundă în tainele zugrăvirii chipurilor transfigurate de lumina taborică. El a organizat, cu ocazia Duminicii Ortodoxiei, în anul 2012, o prezentare despre "Caracteristicile iconografiei ortodoxe", iar în 2014, un atelier deschis tuturor credincioșilor, care au putut sa vadă, pe lângă materialele necesare, și toate etapele realizării unei icoane.   

Vizita in atelierul de iconografie in 2014


Începând cu anul 2004 parohia "Toți Sfinții" din Grenoble a început să distribuie o foaie parohială numită "Lumina lumii" care, cu timpul, pentru o accesibilitate mai mare, a fost pusă la dispoziția credincioșilor în format electronic, pe site-ul parohiei.

În prezent parohia dispune și de o bibliotecă, în grija lui Dan Oneață, cu aproximativ 2000 de volume în limba română, o mare parte din ele provenind din donații.

De-a lungul timpului au fost organizate pelerinaje, ca de exemplu la Mănăstirea Saint Antoine din Vercors, metoc al Mănăstirii Simonos Petra din Athos pe 1 mai 2004, 27 mai 2008; la biserica Sfântul Irineu din Lyon, cu ocazia hramului parohiei romane "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Lyon, în luna mai 2010; și, de asemenea, în Anglia, la Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul din Essex la începutul lunii decembrie 2014.

Pelerinaj în mai 2004 la Mânăstirea St. Antoine. In centru P. Catalin Cordos, Arhim. Placide Deseille și PS Siluan Span

Pelerinaj la Man. St. Antoine, mai 2008, împreună cu P. Ioan Caputan
Pelerinaj la biserica Sf. Irineu din Lyon in mai 2010
De la st. la dr.: P. Petru Pantis, P. Ioan Caputan, Arhim. Zaharia Zaharou si Titus Gherman
Pelerinaj la Essex in dec. 2014
Impreuna cu Arhim. Zaharia Zaharou la Essex in 2014
In iunie 2012, cu ocazia hramului parohiei, PS Marc Nemțeanul a ținut o conferință despre "Spovedanie și Împărtășanie", iar cu ocazia hirotoniei intru diacon a lui Jean-Pierre Gerin, Părintele Marc Antoine Costa de Beauregard ne-a împărtășit cuvinte cu un înalt conținut duhovnicesc despre rugăciune și spiritualitatea poporului roman, precum și marturii personale din întâlnirile pe care le-a avut cu mari duhovnici ai neamului nostru. Părintele Iosif Răzvan Bena, venit de la Paris în 2013 a ținut, de asemenea o conferință despre Facere, având, pe de alta parte, și un bogat bagaj științific.

 De la an la an putem remarca o îmbogățire a activităților în sânul parohiei "Toți Sfinții", mărturie a unei credințe vii, lucrătoare, drept pentru care cu toții aducem mulțumire Domnului, și ne bucuram de această renaștere spirituală, chiar și pe tărâmuri îndepărtate de țară, gratie Mitropoliei noastre, sub înalta păstorire a Înalt Prea Sfințitului Iosif și a episcopului vicar Marc Nemțeanul.

  Profilul actual al parohiei


In prezent la Sfânta Liturghie, duminica, sunt aproximativ 100 de credincioși, iar la marile sărbători, cum ar fi Pastele, vin în jur de 400 de persoane. Totodata, în Asociația parohiei noastre pentru anul 2014-2015 sunt înscrise 250 de persoane.


Slujba de Paste, 2015

Programul liturgic


Slujbele se oficiază în fiecare duminică și cu ocazia marilor sărbători. De asemeni, în timpul săptămânii, se slujește Sfânta Liturghie, se tine Vecernia sau se fac slujbe de pomenire pentru cei adormiți, se țin Acatiste, Paraclise în funcție de cum decurge și anul liturgic.  Programul este afișat în permanenta pe site-ul parohiei.

        

Imagini din istoria parohiei


Agapa impreuna cu IPS Iosif dupa slujba de hram a parohiei din 2004
Dupa Sf. Liturghie la Centrul Ecumenic de la Poisat, in martie 2005

Agapa dupa slujba de hram a parohiei din 2005, impreuna cu P. Marc Antoine Costa de Beauregard, P. Catalin Cordos
Slujba de hram a parohiei din 2006, impreuna cu IPS Iosif si P. Catalin Cordos
Slujba de hram a parohiei din 2006
Agapa dupa slujba de hram a parohiei din 2006
Slujba de hram a parohie din 2007
Slujba de hram a parohiei din 2008. De la stanga la dreapta: P. Ioan Caputan, IPS Iosif, diac. Mihnea Pop
Slujba de hram 2009

Slujba de hram 2009
Slujba de hram 2011
Slujba de hram 2012
Slujba de hram 2012
Slujba de hram 2012
P. Ioan Caputan, PS Marc, diac. Jean-Pierre, Francoise Gerin, P. Marc-Antoine Costa de Beauregard la slujba de hirotonie intru diacon, in feb. 2014
Agapa cu ocazia hirotoniei intru diacon a lui Jean-Pierre Gerin

Dupa slujba in care a fost hirotonit intru dua, pe 9 februaire 2014
Hram 2015

  Datele de contact ale parohiei


Paroisse Orthodoxe "Tous Saints" de Grenoble

Adresa: Eglise St. Bernard, 59 Avenue Potié, 38400 Saint-Martin-d'Hères


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu