14 iun. 2017

Preasfințitul Părinte Ignatie Mureșanul în mijlocul credincioșilor parohiei ortodoxe române "Toți Sfinții" din Grenoble, cu ocazia hramului


Preasfințitul Părinte Ignatie Mureșanul, s-a aflat în mijlocul credincioșilor parohiei  ortodoxe române "Toți Sfinții" din Grenoble, care și-a sărbătorit hramul. 

Sâmbătă, 10 iunie 2017, s-a făcut slujba de Priveghere, la care au fost prezenți, pe lângă ierarh, Preacucernicul Părinte paroh, Ioan Căputan, Preacuviosul Părinte Arsenie Popa și Părintele diacon Jean-Pierre Gerin, alături de credincioșii parohiei din Grenoble și cei veniți de la Lyon și Clermont-Ferrand. La sfârșitul slujbei, PS Ignatie a vorbit despre rostul privegherii.
"In general noi credem că privegherea este o slujbă dedicată mai ales monahilor, și credem că nu ni se adresează și nouă, celor care trăim în această lume".
Noi "vedem că slujba de Priveghere începe atunci când lumina zilei este înghițită de întunericul nopții, în timp ce în biserică lumânările sunt cele care fac parcursul, sau drumul invers, a ceea ce se întamplă atunci când se lasă noaptea. Si, de multe ori, viața noastră poate să fie asemănătoare cu momentul în care întunericul ne mănâncă - întunericul este cel care ne cuprinde și înăbușe lumina sufletului nostru-, și suntem chemați prin orice fel de priveghere - ori de câte ori priveghem, ori de câte ori avem starea aceasta de trezvie a minții și a inimii-, suntem chemați ca să reușim să înghițim întunericul, să-l facem să nu mai aibă putere asupra noastră, ca să putem să slobozim, să împrăștiem și noi lumină".
Privegherea începe pe lumină,  "lumina este înghițită de întuneric, ca tu însuți să-ți dai seama că viața ta s-ar putea să fie un întuneric, și ești chemat ca în acest întuneric să aduci lumină, să devii tu însuti lumină, prin rugăciune, prin nevoință, prin mărturisirea păcatelor, prin sfânta împărtășanie, prin participarea la slujbe".

În continuare, slujba de Priveghere a fost urmată de o agapă și de un program de cântece și poezii susținut de tinerii din parohia "Toți Sfinții" din Grenoble, intitulat "Memorial al poeziei din temnițele comuniste - scară către cer". Această manifestare se înscrie în ciclul de comemorări pe care parohia din Grenoble l-a început anul acesta, în urma declarării de către Sfântul Sinod a anului 2017 drept "Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului" în Patriarhia Română. În introducerea manifestării comemorative s-a subliniat rolul pe care l-a avut poezia în temnițele comuniste de transfigurare a suferinței, fiind o adevărată hrana sufletească, întărire și izvor de trăire în mijlocul unui regim inuman și contribuind la sentimentul de comuniune, de solidaritate în restriște. De asemenea, s-a remarcat ca poezia concentrațională, ca dimensiune și valoare literara, este un fenomen românesc unic în lume. Fiind ea însăși prigonită, poezia a avut modalități ingenioase de transmitere și de a fi lăsate, prin memorare, posterității. În continuarea programului au fost spuse și cântate poezii scrise în temnițele comuniste, care reflecta cele trei mari etape suitoare ale vieții duhovnicești de curățire, iluminare și desăvârșire. În încheiere, credincioșii au avut marea bucurie de a-l asculta pe PS Ignatie, care a citit două poezii intitulate "Fără creion, fără hârtie" de Costin Dacus Florescu  și "Unde sunt cei ce nu mai sunt?" de Nichifor Crainic, subliniind faptul că este foarte important să ne adăpăm din fervoarea și autenticitatea credinței martirilor persecutați în temnițele comuniste. Sărbătoarea hramului parohiei a continuat duminică, 11 iunie, cu Acatistul Tuturor Sfinților și sfânta și dumnezeiasca Liturghie.


Preasfințitul Părinte Ignatie a vorbit credincioșilor despre tristețea de a nu fi sfânt, "singura dintre tristețile neclasificate de omenire, neinventariată printre tristețile cu care putem să trăim noi, oamenii", și despre percepția eronată pe care o putem avea asupra acesteia:        
"A fi sfânt nu înseamnă cineva care e un fel de superman în lumea credinței, nici un specializat în minuni, nici un oracol care îți citește gândurile, îți vede inima, simțirile și îți prorocește cam ce se va întâmpla în viața ta. Sfântul nu înseamnă așa ceva! Sfântul este cel care e plin de Hristos, este plin de harul Duhului Sfânt, viața lui este îndumnezeită, centrul vieții lui este Hristos. Totul din ceea ce este lumesc și efemer pălește în fața dorului după Hristos. Acest lucru înseamnă a fi un om sfânt!"
Rămâne la latitudinea noastră să muncim, să ne nevoim să devenim sfinți. Nu mai avem nici o scuză, indiferent cât de păcătoși am fi, indiferent în ce abis al păcatului ne-am afundat, că nu putem să ne ridicăm să fim oameni sfinți, atât timp cât în istoria Bisericii noastre au fost atâția sfinți care din tălhari, din hoți, din prostituate, desfrânați, au ajuns pe culmile cele mai minunate și mai deosebite ale sfințeniei. De aceea, ar fi bine să dăm la o parte această percepție eronată asupra a ceea ce înseamnă sfințenie.Toți am primit vocația de a fi sfinți în Taina Sfântului Botez și, prin urmare, toți avem această potențialitate de a deveni sfinți."


La sfârșitul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Ignatie i-a chemat pe copilași în jurul său, făcând o cateheză ad-hoc și întrebându-i dacă știu ce au primit din Sfântul Potir. In acest dialog ierarhul i-a îndemnat să se pregătească pentru sfânta împărtășanie prin rugăciune și iertarea celor apropiați și să mulțumească pentru darul neprețuit al Sfintelor lui Hristos. 

Cu mulțumire s-a încheiat această sărbătoare a "Tuturor Sfinților", cu o agapă binecuvântată la care au participat toți cei prezenți. 

LEGATURI:

Basilica:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu